Als vierjarige al besmet met paardenvirus

Judy te paard op Wagner

Geboren (1956) en getogen in Lunteren op de Veluwe is Judy als 4-jarige al besmet met het paardenvirus.
,,Een kippenboer achter ons huis had ook Shetlanders, waar ik met grote regelmaat te vinden was.”

,,Rosita heette mijn eerste paardenliefde. Helaas had niemand bij ons thuis iets met paarden, vandaar dat ik pas als 16-jarige ben begonnen met paardrijden bij manege de Bosrand in Ede.

In 1974 werd het serieus bij manege de Nieuwe Heuvel in Lunteren. Blijkbaar ging het niet zo slecht, want ik mocht al snel op de jongere en pensionpaarden rijden. Een buurman had een Haflingermerrie genaamd Hinnie en daar mocht ik elke dag op rijden. Hinnie was heel eigenwijs, maar ik was nog een tikje eigenwijzer.

Robine

Twee jaar lang hebben we de bossen van Lunteren onveilig gemaakt, totdat Robine haar intrede deed. Robine was een KWPN merrie, drie jaar oud en net zadelmak, toen ik met haar begon. Met haar ben ik les gaan nemen bij de kersverse rijverening De Nieuwe Heuvel. Zowel op de manege als bij de rijvereniging heb ik les gehad van een vers afgestudeerde instructeur van de NHB(Nederlands Hippische Beroepsopleiding) te Deurne van Alex van Silfhout. Inmiddels is hij een begaafd internationaal Grand-Prix dressuur ruiter met een eigen dressuur en africhtingstal in Lunteren.

Opleidingen

Judy te paard op Wagner

Tussendoor heb ik ook nog mijn VWO-diploma gehaald in 1975 en in 1979 mijn diploma Sociale Academie richting Algemeen Maatschappelijk Werk. Hierna kwamen mijn werk en mijn liefde voor paarden samen in het paardrijden voor gehandicapten.

In 1979 heb ik het toelatingsexamen voor de Nederlands Hippische Beroepsopleiding in Deurne gedaan.

Dit was destijds, samen met een zes weken interne instructeursopleiding opleiding bij manege De Prins in Gorssel, de toelatingseis voor de Federatie Paardrijden gehandicapten(F.P.G.) en tegenwoordig Instructeur Paardrijden Gehandicapten (I.P.G).

In 1979-1980 heb ik de FPG-opleiding gevolgd inTilburg en Den Haag. Mijn stage( uitgebreid met vrijwilligerswerk) heb ik gelopen bij de manege voor paardrijden met gehandicapten op het BIO-kinderrevalidatiecentrum in Arnhem.

Loopbaan

Robine is met mij meegekomen toen ik in juli 1980 mijn loopbaan begon bij Stichting Manege Het Roessingh. Hier trof ik ook Benno Oude Bos aan. Hij was al instructeur bij de stichting. In 1984 zijn we getrouwd en we hebben ons 25-jarig jubileum er inmiddels op zitten. Eenmaal in Twente ben ik lid geworden van rijvereniging Stichting De Twentse Jachtvereniging.

Met Robine heb ik mijn eerste schreden op het wedstrijdpad gezet. Met haar heb ik voor het eerst de Z-dressuur bereikt onder de bezielende leiding van Grand-Prix amazone en internationaal dressuur jurylid Marleen Le Mat.

Het rijtechnische deel van het rijden heeft zij mij bijgebracht. In de periode die volgde heb ik meerdere paarden opgeleid, op wedstrijden uitgebracht en naar de Z-dressuur gereden, vaak zelf gefokt en samen met Benno zadelmak gemaakt.

Zonnedauw

Eén van mijn voormalige wedstrijdpaarden (Z-dressuur) Zonnedauw heeft na onze wedstrijdcarrière regelmatig ingevallen op de manege bij ziekte of tekort aan manegepaarden.

Als lespaard was dit geweldig, omdat ze, met alles wat ze in huis had, meestal slimmer was dan de ruiters en dan net niet deed wat er gevraagd werd. De wat gevorderde manegeruiters konden heel veel leren van dit bijzondere paard.

Bij onze manege rijden zowel ruiters met als zonder beperking.

Ik heb dit altijd als een hele prettige combinatie ervaren. De afwisseling tussen de verschillende ruiters houdt je scherp en ook voor de paarden is het prettig en gezond om in alle gangen geoefend te worden.

Het therapeutisch paardrijden heeft zich in deze setting de afgelopen 31 jaren enorm ontwikkeld door de samenwerking tussen de revalidatie artsen en fysiotherapeuten van het Revalidatiecentrum het Roessingh enerzijds en de instructeurs/ -trices anderzijds.

Inmiddels heb ik mijn 30-jarig jubileum erop zitten en werk nog steeds met veel plezier bij Stichting Manege Het Roessingh.”


Terug naar Interviewoverzicht