Onze lessen

Individuele lessen

Voor ruiters met en zonder beperking

Maandag tot en met zaterdag van 9.30 – 17.30

Groepslessen

Maandag tot en met vrijdag van 18.00 – 21.00

Op woensdagmiddag en zaterdag merendeel kinderlessen

Lid worden?

Voor veel mensen is paardrijden de mooiste hobby en sport die er is. De meeste mensen beginnen met paardrijden op een manege. Ook bij ons kun je als beginner terecht. Kinderen kunnen starten met paardrijden vanaf acht jaar, en ook volwassenen zijn van harte welkom! Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten als je voor het eerst gaat paardrijden.

Tijdens openingstijden bent u altijd van harte welkom!


Hoe maak ik een afspraak voor een longeles?

Het maken van een afspraak gebeurt bij ons op de manege aan de bar, of telefonisch.


Hoe veel longelessen heb je nodig?

Dat is moeilijk te voorspellen, want dat verschilt van persoon tot persoon. Het gemiddelde ligt op circa 10-12 lessen.


Welke kleding trek ik aan als ik ga paardrijden?

Het belangrijkst is om kleding te dragen die niet knelt en die gemakkelijk zit. Draag het liefst een broek zonder dikke naden aan de binnenkant van je been. Een legging voldoet prima. Zorg voor stevige schoenen of laarzen met zolen die niet te glad zijn (die profiel hebben) en een klein hakje hebben. Sportschoenen of gympen zijn niet toegestaan.


Moet ik zelf een cap meenemen?

Het dragen van een veiligheidscap (CE norm EN-1384) is op de manege verplicht. Heb je zelf een goed passende cap, dan mag je deze natuurlijk meenemen. Heb je nog geen cap? Op de manege beschikken we over caps die je tijdens je eerste lessen kunt lenen en gebruiken.


Waar kan ik me melden als ik op de manege ben?

Je kunt je melden bij één van de medewerkers. Zij kunnen je vertellen op welk paard je mag rijden. Je vindt de medewerkers in of rond de manege of in de kantine.


Hoe lang van tevoren moet je aanwezig zijn?

Bij een longe- of individuele les minimaal 10 minuten van te voren aanwezig. Bij een groepsles minimaal 20 minuten van te voren aanwezig.


Hoe leer ik het poetsen en opzadelen van een paard?

Regelmatig organiseren we een speciale poets- en zadelles voor beginnende ruiters en/of betrokken ouders. Voorafgaande aan je eerste lessen kun je helpen met het opzadelen van je paard. Wees dus op tijd aanwezig.


Is paardrijden wel een echte sport?

Paardrijden is wel een échte sport. Je wordt er zeker in het begin best moe van en zult misschien ook last krijgen van spierpijn. Ook moet je bij paardrijden veel dingen tegelijk doen. Dat is in het begin best ingewikkeld, maar sommige dingen worden vanzelf wat meer een automatisme. Wat dat betreft is paardrijden wel een beetje vergelijkbaar met autorijden. Tot slot: met paardrijden ben je nooit uitgeleerd. Zelfs de meest gevorderde ruiters leren nog wekelijks bij.


Hoe kies ik een goede manege?

Kies voor een manege die lid is van de FNRS en die in het bezit is van een veiligheidscertificaat. Dat is een teken dat de accommodatie, zorg voor de paarden, het harnachement, de veiligheid en de bedrijfsvoering bij het bedrijf in orde zijn. Kies daarna voor een manege waar je je op je gemak voelt. Ga eens kijken of de sfeer je aanstaat, en zo ja: maak gerust een afspraak voor een proefles!